Tinerii – liderii de mâine


Asociația pentru Promovarea Libertății de Informare în Comunitate a desfășurat în perioada iulie 2020 – martie 2021, proiectul Tinerii – liderii de mâine, care s-a adresat tinerilor liceeni din comunele Mozăceni și Vedea.

Obiectivele proiectului au fost dezvoltarea competențelor de leadership pentru aproximativ 60 de tineri din comunele menționate prin organizarea de ateliere de leadership și inteligență emoțională, realizarea unui ghid cu noțiuni de bază, teste și exerciții practice în domeniul leadership-ului pentru tineri și al inteligenței emoționale, derularea de evenimente realizate de tinerii instruiți în prima etapă a proiectului în comunitățile lor.

În acest sens, s-au organizat întâlniri cu tinerii din proiect, unde s-au desfășurat activități interactive despre ce este leadership-ul, care sunt calitățile unui bun lider și cele 6 principii de bază care trebuie urmate astfel încât un lider să aibă rezultate bune. Am discutat despre stăpânirea artei de a fi lider și am pus în balanța diferențele dintre pozițiile de lider și manager. Ne-am distrat găsind liderii din noi prin intermediul unor exerciții, totul cu păstrarea distanței impuse.

În etapa a doua, tineri din comunitățile implicate în proiect au aflat ce înseamnă inteligența emoțională (EQ) și de ce este ea mai importantă ca IQ-ul. Am vorbit despre autocunoaștere, stăpânire de sine, gestionarea relațiilor și conștiința socială, caracteristici esențiale ale inteligenței emoționale, despre spirala emoțiilor negative și pozitive și despre metode simple de art-terapie, utile în gestionarea emoțiilor.

Am convins tinerii să se destăinuie la roata emoțiilor pentru a descrie momente din viața lor în care au fost copleșiți de anumite emoții. Am povestit cum trebuie să acceptăm anumite emoții asfel încât să ne fie mai bine pe viitor. Au fost ateliere foarte reușite, unde am primit încrederea tinerilor, care și-au exprimat gândurile ascunse cu multă deschidere.

Atelierele au fost organizate în funcție de incidența cazurilor de COVID-19, în perioade relativ stabile, când județul Argeș a fost în scenariul verde. Am luat toate măsurile de siguranță impuse (măști, dezinfectant, distanțare socială).

La aceste acțiuni au luat parte peste 110 de tineri din Mozăceni și Vedea care au avut șansa să inițieze evenimente pentru alte grupuri de elevi, dovedindu-și capacitățile de buni lideri.

Concomitent cu derularea tuturor atelierelor, echipa APLIC a realizat materialul didactic Strategii de leadership și dezvoltare a inteligenței emoționale, pe care l-am distribuit altor 100 de tineri din comunitățile implicate în proiect.

Acest proiect a fost posibil cu sprijinul OMV Petrom, s-a desfășurat în comunele Mozăceni și Vedea din județul Argeș, în parteneriat cu Liceul Tehnologic Vedea și Liceul Tehnologic ”Liviu Rebreanu” Mozăceni  și autoritățile publice locale.