Acțiuni de dezvoltare personală pentru tinerii argeșeni

 


 Asociația pentru Promovarea Libertății de Informare în Comunitate a desfășurat până la sfârșitul anului 2021 un nou proiect ”Tinerii – liderii de mâine”, care s-a adresat tinerilor liceeni din orașul Topoloveni. Acesta a continuat și în comuna Vedea, datorită cererilor tinerilor din mediul rural pentru derularea atelierelor de  leadership și inteligență emoțională.

În acest sens, s-au organizat, fizic sau online, multiple întâlniri cu tinerii din comunitățile menționate, unde s-au desfășurat activități interactive despre ce este leadershipul, care sunt calitățile unui bun lider și formula liderului eficient.

În etapa a doua, am derulat activități de educație socio-emoțională dedicate elevilor din comunitățile implicate în proiect, care au aflat ce înseamnă inteligența emoțională (EQ) și de ce este ea mai importantă ca IQ-ul. Tinerii au învățat cum își pot dezvolta trăsăturile pozitive de voință și caracter, capacitatea de observare, abilitățile de relaționare cu cei din jur și de acceptare a altor opinii, a comportamentelor de cooperare, prosociale, proactive și de autocontrol. Am convins tinerii să se destăinuie la roata emoțiilor pentru a descrie momente din viața lor în care au fost copleșiți de anumite emoții. Am povestit cum trebuie să acceptăm anumite emoții asfel încât să ne fie mai ușor pe viitor.

Atelierele au fost organizate în funcție de incidența cazurilor de COVID-19, în perioade relativ stabile, fizic când județul Argeș a fost în scenariul verde și online atunci când incidența cazurilor era mare. Pentru ambele variante, am luat toate măsurile necesare și de siguranță impuse (măști, dezinfectant, distanțare socială).

Au fost dezvoltate competențele de leadership și inteligență emoțională pentru peste 100 de tineri din localitățile menționate prin organizarea de ateliere practice cu exerciții interactive.

A fost realizată și o broșură despre noțiunile de manageri versus lideri, în care au fost identificate caracteristici în ceea ce privește managementul versus leadership-ul. Prin parcurgerea materialului, tinerii au aflat cum managementul combină abilități în creativitate, de foarte bună organizare, capacitate analitică și legături interpersonale, dar și abilități de gestionare a timpului și de comunicare permanentă cu membrii organizației pentru a produce rezultate eficiente orientate spre scopul propus. Au descoperit cum leadership-ul presupune o viziune în ceea ce privește viitorul unei organizații, anticipând în ceea ce se poate transforma aceasta. Presupune cooperare, lucrul în echipă și uzul factorilor motivaționali. conform planurilor propuse inițial, fără a modifica sau schimba direcția de acțiune și fără a încălca regulile deja stabilite prin programe.

Acest proiect a fost posibil cu sprijinul OMV Petrom, s-a desfășurat în localitățile Topoloveni și Vedea din județul Argeș, în parteneriat cu Liceul Tehnologic Vedea și Liceul Tehnologic Topoloveni, Liceul Teoretic ”Ion Mihalache” Topoloveni, Biblioteca Orășenească Topoloveni  și autoritățile publice locale.