PNDR: Se depun cererile de finantare pentru SubMasura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri

,

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) primeste cereri pentru finantarea proiectelor de investitii in cadrul primei sesiuni de depunere a proiectelor prin intermediul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020), pentru anul 2016 pentru SubMasura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.

Scopul investitiilor sprijinite in cadrul acestei submasuri este de sprijinire a stabilirii pentru prima data a tinerilor fermieri ca sefi/ conducatori unici ai unei exploatatii agricole.

Pentru Submasura 6.1 „Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri”, submasura care a beneficiat de un interes deosebit anul trecut, cei interesati dispun in aceasta sesiune de o alocare bugetara anuala de 161 milioane de euro, din care pentru zona montana sunt disponibile 33 milioane de euro. Intensitatea sprijinului pentru aceasta submasura este de 100%.

Obiectivele submasurii 6.1:

  • Cresterea numarului de tineri fermieri care incep pentru prima data o activitate agricola ca sefi/conducatori de exploatatie, fiind incurajati sa devina competitivi, sa se asocieze, sa participe la lanturile alimentare integrate;
  • Imbunatatirea managementului, cresterea competitivitatii sectorului agricol si sprijinirea procesului de modernizare si conformitate cu cerintele pentru protectia mediului, igiena si bunastarea animalelor si siguranta la locul de munca;
  • Crearea posibilitatii tinerilor fermieri rezidenti, cu un minim de cunostinte de baza, in vederea instalarii ca sefi/ conducatori ai exploatatiei agricole.
  • Incurajarea tinerilor si a familiilor din mediul rural de a se stabili in mediul rural, ceea ce va crea un efect pozitiv asupra economiei nationale in general.

Beneficiarii eligibili sunt persoane fizice inregistrate si autorizate, asociati unici sau majoritari ai unor SRL-uri, cu varsta maxima de 40 de ani, care isi iau angajamentul de a deveni fermieri activi.

Investitii eligibile sunt toate cheltuielile propuse prin Planul de Afaceri, inclusiv capitalul de lucru si activitatile relevante pentru implementarea in bune conditii a planului aprobat pot fi eligibile indiferent de natura lor.

Planul de Afaceri trebuie sa contina prezentarea situatiei initiale a exploatatiei, prezentarea etapelor si a obiectivelor propuse, prezentarea detaliata a actiunilor. Totodata, tanarul fermier trebuie sa-si stabileasca domiciliul si sediul social in UAT-ul in care este inregistrata exploatatia.

Valoarea sprijinului in cadrul acestei submasuri este 50.000 de euro pentru exploatatiile intre 30.000 SO si 50.000 SO sau 40.000 de euro pentru exploatatiile intre 12.000 SO si 29.999 SO.

 Depunere: 31 octombrie 2016, ora 16.00.

Modalitatea de depunere a proiectelor este cea online pe pagina oficiala a AFIR.

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Website-ul programului

Ghidul solicitantului

Anexe

Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: AFIR