Dezvoltarea programelor de alfabetizare la adulti

În perioada 9-13 iunie 2014 a avut loc în Botkyrka (Stockholm, Suedia) workshop-ul ”Perspective asupra analfabetismului la adulți și învățarea unei a doua limbi: Spre o colaborare a bibliotecilor publice europene”, unde au participat 20 de persoane selectate din întreaga Europă.

Acest atelier a fost finanțat prin Programul Grundtvig al Uniunii Europene și a fost dedicat tuturor celor interesați în a-și împărtăși experiența și totodată în a-și spori cunoștințele în domeniul alfabetizării adulților la nivel european.

Proiectul a fost dedicat persoanelor cu experiență în domeniul biblioteconomic, profesorilor și personalului care lucrează în domeniul alfabetizării adulților, din țările participante la Programul de Învățare pe tot Parcursul Vieții (LLP). Au avut întâietate persoane cu experiență anterioară în domeniul alfabetizării adulților sau cu ambiții de a iniția un program în conformitate cu tema atelierului.

Datorită experienței și a programelor derulate anterior, un membru al Asociatiei APLIC a câștigat apelul, lansat pe plan național, care a reprezentat cu bucurie România alături de alte țări ca Polonia, Portugalia, Marea Britanie, Spania, Republica Cehă, Germania, Olanda, Letonia, Italia, Irlanda, Slovenia, Bulgaria și Suedia.

Timp de cinci zile, s-a discutat despre rolul bibliotecilor în societate și în furnizarea de competențe de alfabetizare, participanții concentrându-se pe crearea unei rețele europene prin consolidarea celor mai bune practici și a cooperării între bibliotecile publice și mediul organizațiilor non-guvernamentale.

Multe modele de bune practici au fost dezvăluite. Un exemplu în acest sens îl reprezintă localitatea Botkyrka, unde a avut loc workshop-ul, care se confruntă cu un procent mare de imigranți. Aici, bibliotecile sunt esențiale în procesul de predare suedez pentru refugiați și imigranți. Deși guvernul suedez oferă cursuri gratuite de limba suedeză, bibliotecile publice susțin acest proces cu alte activități și materiale, cum ar fi cărți de lectură ușoară, grupuri de întâlnire și discuții, iar formatorii folosesc culori, imagini și locuri de vizitare cu elevii lor, pentru a le face învățarea proactivă.

Workshop-ul a combinat lecturi publice, susținute de reprezentanții unor instituții publice sau ai unor organizații non-guvernamentale care luptă pentru diminuarea analfabetismului la adulți, prezentări de proiecte de alfabetizare din țările participante, urmate de ample dezbateri și discuții.

Pornind de la conceptul de alfabetizare și de la definițiile date de UNESCO de-a lungul anilor alfabetizării funcționale, s-a discutat intens despre dezvoltarea serviciilor existente, a competențelor și instrumentelor profesionale necesare pentru a sprijini mai bine procesul de alfabetizare în randul adulților lipsiți de o educație de bază.

Crearea de rețele presupune muncă și  responsabilitate. Dar în același timp, poate însemna și schimb de metode, materiale și idei, împărtășirea cunoștințelor și a solidarității, care să conducă la o colaborare a bibliotecilor publice europene cu mediul organizațiilor non-guvernamentale.